Attila alkatrészes

Alkatrészek, használt autó, elektromos

Alkatrészek, használt autó, elektromos

Ablaktörlők: teljes használati és csere útmutató

2020. október 12. - Tóth Attila Alkatrészes

Ablaktörlők: teljes használati és csere útmutató

Annak biztosításához, hogy a vezető a külső időjárási körülményektől függetlenül megfelelően lássa az utat, a modern autókra ablaktörlőket szerelnek fel. Ezeket főképpen a szennyeződések, a hó és a víz a szélvédő felületéről való azonnali eltávolítására tervezték. Mivel a biztonságos autózás közvetlen összefüggésben áll az autó ablakainak tisztaságával, a hibás ablaktörlőkkel való közlekedést a legtöbb országban tiltja a törvény. Elmagyarázzuk, hogyan kerülje el az alkatrészek idő előtti kopását és hogyan állíthatja vissza a rendszer megfelelő működését.

Hogyan működnek az ablaktörlők

Az ablaktörlők az ablaktisztító rendszer végrehajtó elemei. Mozgó karokból készülnek a végükön gumi elemekkel, melyek szorosan illeszkednek a szélvédőre, és követik annak felszínének formáját. A karok ellenkező végei egy csuklóval kapcsolódnak egy rudazathoz, mely az ablaktörlők szinkron mozgását biztosítja. A rendszert egy fogaskerekes motor hajtja, mely egy relén keresztül kapja az elektromosságot. A rendszer működési módja az utastérben lévő kézi kapcsoló állásától függ.

Amikor egy adott működési mód kerül kiválasztásra, a relé érintkezői zárják a megfelelő áramkört, és a mechanizmus bizonyos sebességgel működni kezd. Az ablakmosó ezzel egyidőben is működtethető.

Az ablaktörlők legáltalánosabb üzemzavarai és ezek okai

Az alkatrészhiba okának meghatározásához alaposan tanulmányozza a hiba természetét. A következő helyzetek a legtöbb gépkocsivezető számára ismertek:

 1. Sem a motor, sem az ablaktörlők nem reagálnak a bekapcsolásra. Ebben az esetben a rendszer leállását legvalószínűbb, hogy a többfunkciós kapcsoló hibája, a megtört vezetékek, vagy a kiégett biztosíték okozza.
 2. Az ablaktörlők nem mozdulnak, de a motor fogaskereke bekapcsolva búgó hangot ad. A legtöbb esetben a hibát a motor hajtótengely fogainak kopása, a karokat rögzítő anya kilazulása vagy a karok alkatrészein lévő hornyok kopása okozza.
 3. Az ablaktörlők nem az összes módban működnek. Ez gyakran a relétekercs vagy az érintkezők kiégésének, vagy a kapcsoló hibájának a jele.
 4. A rendszert nem lehet lekapcsolni, vagy spontán bekapcsol. Ebben az esetben a szakaszos relé érintkezőinek, vagy az elektromos motor végálláskapcsolójának rövidzárlata okozza a hibát.
 5. Az ablaktörlőkarok túlságosan lassan mozognak. A hiba oka lehet a működtető elemek, vagy az elektromos motor eltömődése vagy korróziója. Az összegyűlt szennyeződés megakadályozza a mozgó elemek szabad mozgását.
 6. Az ablaktisztítás hatékonysága romlott. Ez gyakran az ablaktörlőlapátok kopásának eredménye. Cseréjük szükségességét jelezhetik a szélvédő felszínén lévő csíkok vagy foltok, vagy a szélvédő egyes részeinek törlést követő homályossága.

Ezeknek a hibáknak az elhárításához a hibás alkatrészek cseréjére van szükség. A legtöbb esetben ez szakértő segítségét igényli, mivel az alkatrészek nehezen elérhető helyeken találhatók. Ezek alól kivételek az ablaktörlőlapátok, melyek kopó alkatrészek, a rendszeres karbantartás során cserélendők, és minden autótulajdonos el tudja végezni a cserét.

Hogyan cserélheti ki az ablaktörlő lapátokat?

Az alkatrészeket ajánlott évente egyszer kicserélni. A folyamat a különböző modellek esetében kismértékben eltérő lehet, és részben az alkatrész rögzítésének típusától függ. A csere folyamata nem bonyolult. Általában a következő lépések szükségesek:

 1. Emelje fel az ablaktörlőkart a szélvédő felszínéről.
 2. Fordítsa el az ablaktörlőt, hogy lássa a kapcsot vagy a rögzítőt.
 3. Oldja ki a rögzítőt, és távolítsa el a hibás alkatrészt.
 4. Szerelje be az újat.

A csere során ügyeljen arra, hogy az ablaktörlőkar ne csavarodjon ki a kezéből, mert amennyiben nekiütődik a szélvédőnek, megsérülhet.

Hogyan lehet megakadályozni az ablaktörlő lapátok korai cseréjét?

Előfordul, hogy az alkatrészek cseréje a gyártó által jelölt időpontot megelőzően válik szükségessé. Ennek elkerülése érdekében tartsa be a következő ajánlásokat:

 1. Győződjön meg róla, hogy elegendő mosófolyadék található a szélvédőmosó tartályban: a száraz szennyeződések jelentősen koptatják az ablaktörlőlapátokat.
 2. Rendszeresen mossa le az ablaktörlőapátokat vízzel vagy polírozó- és viaszmentes autósamponnal: az alkatrészek hornyaiban összegyűlt homok nem csupán sérülésüket okozhatja, de a szélvédőn is karcolások és repedések keletkezhetnek.
 3. Mielőtt télen bekapcsolja az ablaktörlőket, tisztítsa meg a szélvédőt a hótól és a jégtől, és győződjön meg róla, hogy az ablaktörlőlapátok nem fagytak rá a szélvédőre. Ha ez így történik, a gumi gyorsabban elkopik, és nem csupán az ablaktörlőkarok sérülését kockáztatja, de a rudazat és a motor fogaskerekei is károsodhatnak. Ha hideg és havas környezetben használja a gépkocsit, próbáljon meg különleges, téli ablaktörlőlapátokat felszerelni a téli időszakra. Ezeken védőburkolat található, ami megakadályozza az alkatrészek jegesedését.
 4. Állítsa be az ablaktörlőlapátokat úgy, hogy ne nyúljanak túl mozgás közben a szélvédőn, különben az alkatrészek és az elektromos motor is károsodhat.
 5. Kizárólag kiváló minőségű ablakmosó folyadékot használjon, mivel ez nem károsítja a gumiból készült részeket.
 6. Ne hagyja hosszú időre függőleges helyzetben az ablaktörlőkarokat: így megsérülhet a rugó és a kar, így az ablaktörlő nem fog szorosan illeszkedni a szélvédőre.

Következtetés. Az ablaktörlőlapátok az autó passzív védelmi rendszereinek fontos részei. Ha elkopnak, az autó vezetése, különösen esőben vagy hóban, veszélyessé válhat. Ezért minden autótulajdonosnak figyelnie kell az alkatrészek állapotát, és időben cserélni ezeket. Ajánlásaink nem csupán az alkatrészek élettartamának meghosszabbításában segítenek, de abban is, hogy szükség esetén saját maga is ki tudja cserélni ezeket.

kárpittisztító, kárpittisztító gép, szőnyegtisztító gép, kárpittisztítás, perzsa szőnyeg, varrónő, szőnyegtisztítás házilag, maros utca, autó kárpittisztítás, takarítógép kölcsönzés

kárpittisztító kárpittisztító gép szőnyegtisztító gép kárpittisztítás perzsa szőnyeg varrónő szőnyegtisztítás házilag maros utca autó kárpittisztítás takarítógép kölcsönzéskárpittisztító, kárpittisztító gép, szőnyegtisztító gép, kárpittisztítás, perzsa szőnyeg, varrónő, szőnyegtisztítás házilag, maros utca, autó kárpittisztítás, takarítógép kölcsönzés

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatreszes.blog.hu/api/trackback/id/tr1516236628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

falfesték, glett, elektromos autó töltő, nyílászáró árak, Zahnarzt Ungarn preise Sopron, Laser glass processing

falfesték, glett Besen.hu nyílászáró árak laser glass processing Kárpittisztítás árak Budapest Coinjoin, Bitcoin wallet szerszámgyártás falfesték falfesték, glett, elektromos autó töltő, nyílászáró árak, Zahnarzt Ungarn preise Sopron, Laser glass processing

Műanyag Ablak, ingyenes lomtalanítás Budapest költöztetés mindentviszunk.hu, Inox bortartály, Inox bolt

inox bortartály költöztetés mindentviszunk.hu Műanyag Ablak nyílászáró csere Bútor a lampone.hu oldalon CPL beltéri ajtó Budapest, ablakcsere Budapest, Műanyag Ablak

költöztetés mindentviszunk.hu Inox bortartály, Inox bolt

nyílászáró szigetelések ingyenes lomtalanítás Budapest költöztetés mindentviszunk.hu műanyag Ablak Inox bortartály, Inox bolt