Attila alkatrészes

Alkatrészek, használt autó, elektromos

Alkatrészek, használt autó, elektromos

30 érdekes tény az autókról és az alkatrészekről

2020. október 08. - Tóth Attila Alkatrészes

30 érdekes tény az autókról és az alkatrészekről

    Gondoltad volna, hogy a ma vezetett autód kiváló forrása lesz a holnap megvásárolt alkatrészeknek? Hiszen a gépjárművek 80 százalékát újrahasznosítják.

·         Tudtad, hogy több mint 1 milliárd autó van napjainkban forgalomban, és cirka 165 ezer újat gyártanak minden egyes nap?

Nos, és ez még csak a kezdet!

Menjünk szép sorban:

1. A napi 165 ezer autó legyártása azt jelenti, hogy évente 60 millió személygépjármű gurul le a futószalagról. A 165 ezerből viszont csak 14 Ferrari

2. Egy autóban átlagosan 30 ezer alkatrész van, és ide tartoznak az egészen apró dolgok (csavarok például). Nem csoda, hogy az összeszereléshez már gépeket használunk.

3. Minden évben körülbelül 25 millió tonna anyagot hasznosítanak újra a leselejtezett autókból. Ez azt is jelenti, hogy a gépjárművek a legtöbbször újrahasznosított termékek, mások nem is igazán tudnak versenyezni vele. Csak az Egyesült Államokban 25 milliárd dolláros éves forgalmat generál ez az iparág, és az a 16. legnagyobb szegmens a "bátrak hazájában".

4. Az Egyesült Államokban évi cirka 12 millió, Európában mintegy 8 millió autó elemét használják fel ismét. Észak-Amerikában az újrahasznosítás 13 millió új autónak biztosít megfelelő minőségű alkatrészeket.

5. A jelenlegi autóalkatrész-újrahasznosító piac 75 éves múlttal rendelkezik, tehát a benne dolgozó srácok nem ma kezdték.

17. Az autók újrahasznosításakor biztonságosan eltávolított olaj és üzemanyag mennyisége világszerte akkora, hogy az 8 Exxon Valdez-katasztrófát is kitenne. Az újrahasznosítással amúgy 85 millió hordónyi olaj használatát spórolják meg.

18. Minden évben 14 millió újrahasznosított fém érkezik a roncstelepekről. Egy átlagos autó 25 százaléka újrahasznosított fémből készül. Az akkumulátoroknál 98-99, az alumínium esetében pedig majdnem 90 százalék ez az arány. Sőt, lehetőség van a használt autógumik ismételt feldolgozására is.

6. Az autórádiót annak feltalálása után több amerikai államban betiltották, mert az a hatóságok szerint elvonta a sofőrök figyelmét a vezetéstől.

7. A tempomat feltalálója, Ralph (1890-1982) vak volt, mégis rengeteg találmány fűződik a nevéhez. Ő volt az elnöke amúgy a The Perfect Circle Co. nevű autóalkatrész-gyártónak is. A feltaláló 5 éves korában vakult meg, de felnőttként sosem akart beszélni fogyatékosságáról.

A tempomat mellett sok más dologgal is foglalkozott, így a gépesített fűnyíró, különböző zárrendszerek és a horgászbotok tartóinak is megújítása is érdekelte. Nevéhez egy díj is köthető (Ralph R. Teetor Educational Award, 1963-tól)

8. A nők több autót vesznek, mint a férfiak, és a Cooper Tires pár éves statisztikájaszerint 60-40 százalék a megoszlás. Plusz érdekesség, hogy a hölgyek 2013-ban csak az Egyesült Államokban mintegy 300 milliárd dollárt hagytak az autószervizekben a férfiak azok, akik inkább az árra helyezik a nagyobb hangsúlyt, míg a nők a biztonságra és az értékre.

9. Egy átlagos ember egész élete során összesen 2 hetet várakozik a piros lámpák előtt. Amennyiben te is azok közé tartozol, akik ez alatt az idő alatt végig a kuplungpedálra tapadtok - lenyomjátok azt -, akkor egy jó tanács: ne tegyétek! Feltéve, ha nem akartok sűrűn a szervizbe járni a kuplung cseréje miatt.

Csak plusz adalékként:

·         egy átlagos amerikai 38 órát tölt dugóban egyetlen év alatt

·         az autók életének 95 százalékát a parkolás vagy a várakozás teszi ki.

10. A Toyota Corollából adtak el a legtöbbet a világon, hiszen 1966 óta 40 millió darab kelt el. A gyártás/forgalmazás/értékesítés háromszög olyan gyors volt, hogy a Toyota nem is tudja, hogy pontosan melyik autója volt a negyvenmilliomodik. A 20 éve értékesítettToyoták 80 százaléka amúgy még az utakon van, vagyis a kocsikat kiváló alkatrészekből szerelték össze, és az utánpótlás is minőségi.

11. Az első biztonsági övet már korábban felfedezték, de az ötvenes-hatvanas években az még csak választható opció volt (például a Fordnál). Az első törvényt az alkalmazásával kapcsolatban 1970-ben hozták létre Ausztráliában, de világszerte igazán csak az 1980-as években lett kötelező a használata.

Az első hárompontos biztonsági övet amúgy a Volvónál találták fel, de a svéd gyártó mindenki számára elérhetővé tette a szabadalmat, így azt a többi autómárka ingyen használhatta fel. A statisztika szerint a találmány minden 6. percben megmenti egy ember életét.

12. Statisztikák szerint a légzsák átlagosan minden 23 esetből 22-szer életet ment, egyszer pedig életet vesz el.

13. Türkmenisztánban 120 liter benzint kapnak az állampolgárok havonta. Magyarországon 2015-ben1,25 milliárd liter benzint fogyasztottunk el. Ha ezt leosztjuk az összes magyarországi lakosra, akkor az évi 125-130 litert jelent.

14. Oroszországban törvénybe ütközik koszos gépjárművel autózni az utakon.

15. A Nissan 1949-ben létrehozott egy elektromos autót, ami már akkor 200 kilométert tudott megtenni egyetlen feltöltéssel.

16. Németországban megépítettek egy autót, amit a vezető képes a gondolataival irányítani.

19. Az új autók illatát 50 illóanyag keverékeadja.

20. A Brazíliában eladott új autók 92 százaléka etanollal megy, amit cukorból állítanak elő a gyártók.

21. A Rolls-Royce által gyártott autók 75 százaléka még mindig forgalomban van. Gratulálunk!

22. Az esély arra, hogy valaki autóbalesetben hal meg, 5000:1-hez. Az Egyesült Államokban az autóbaleset az első számú halálok a 35 évesnél fiatalabbak között.

Az autóbalesetek világszerte 1,25 millió ember halálát okozzák. Ez amúgy nagyobb szám, mint amennyit a maláriának tulajdonítunk. Sérülést amúgy 50 millióan szenvednek el a közút balesetek miatt.

23. Az autóbalesetek 40 százalékában a vezetők nem használták (vagy nem tudták már használni) a féket.

24. Szerinted mennyit kocsikáztak azzal az autóval, amiben a legtöbb kilométer volt? A rekord 4586630 kilométer, vagyis 2850000 mérföld.

25. Sok új autó annyira csendes, hogy a gyártók hangszórót építenek be, amik hamis motorhangot generálnak.

26. A 20. század elején az autókat zöld megoldásnak tekintették, mivel a kocsikhoz használt lovak által generál környezetszennyezés sokkal súlyosabb problémának tűnt. Ha a mostani népességhez rendelnénk hozzá 1-1 lovat, valószínűleg ugyanolyan rossz lenne a helyzet.

27. Az Egyesült Államokban átlagosan évi 8876 dollárba (2,5 millió forintba) kerül egy autó fenntartása

28. 2012-ben Nevada lett az első állam, amely engedélyezte az önvezető autók forgalomba állítását.

29. A grillezés rajongóinak figyelmébe: el tudnál készíteni egy ünnepi fogást, ha azt nyersen a motortérbe tennéd, és elég ideig furikáznál össze-vissza. Kérdés, hogy meg akarnád-e ezt csinálni, vagy hogy csinált-e már hasonlót a Jackass?

30. A szakaszos ablaktörlő feltalálója, Robert Kearns (1927-2005) sikertelenül próbálta eladni találmányát az autógyártóknak (a Nagy Hármasnak, vagyis a General Motorsnak, a Fordnak és a Chryslernek). Amikor azt mégis felhasználták 1969-ben, akkor Kearns beperelte őket, és nyert.

mercedes gla eladó, volkswagen tiguan használt, audi q7 eladó, bmw i3 eladó, , , , , , használt toyota rav4

mercedes gla eladó volkswagen tiguan használt audi q7 eladó bmw i3 eladó használt toyota rav4mercedes gla eladó, volkswagen tiguan használt, audi q7 eladó, bmw i3 eladó, használt toyota rav4

A bejegyzés trackback címe:

https://alkatreszes.blog.hu/api/trackback/id/tr7816232318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

falfesték, glett, elektromos autó töltő, nyílászáró árak, Zahnarzt Ungarn preise Sopron, Laser glass processing

falfesték, glett Besen.hu nyílászáró árak laser glass processing Kárpittisztítás árak Budapest Coinjoin, Bitcoin wallet szerszámgyártás falfesték falfesték, glett, elektromos autó töltő, nyílászáró árak, Zahnarzt Ungarn preise Sopron, Laser glass processing

Műanyag Ablak, ingyenes lomtalanítás Budapest költöztetés mindentviszunk.hu, Inox bortartály, Inox bolt

inox bortartály költöztetés mindentviszunk.hu Műanyag Ablak nyílászáró csere Bútor a lampone.hu oldalon CPL beltéri ajtó Budapest, ablakcsere Budapest, Műanyag Ablak

költöztetés mindentviszunk.hu Inox bortartály, Inox bolt

nyílászáró szigetelések ingyenes lomtalanítás Budapest költöztetés mindentviszunk.hu műanyag Ablak Inox bortartály, Inox bolt