Nyári és téli gumik sajátosságai

Téli gumi és nyári gumi közti különbség

 

Amennyiben Ön nem rendelkezik megfelelő gumis szakképesítéssel, abban az esetben nagyon nehezen tudja megkülönböztetni a téli gumit a nyári gumitól. Ez a kis blogbejegyzés megpróbál eligazítást nyújtani, hogy megértse mi a különbség nyári, illetve téli gumi között.

Mik jellemzik a téli gumik sajátosságait?

A nyári gumikkal való összehasonlításban a két legfontosabb különbség a gumikeverékekben és a gumikeverék mintázatában rejlik. A téli gumi olyan keverékeket tartalmaz, amelyek alacsony hőmérsékleten is lágyak maradnak, és a mintázatot lamellák és mély mintázatok alkotják. Ez azért fontos és szükséges, hogy a hideg időben is megfelelő teljesítményt tudjon nyújtani az abroncs. Ez télen különösen igaz mivel az utak szárazok, nedvesek, havasak vagy éppen jegesek. Ezeken az útfelületeken a gumik teljesen másként viselkednek.

nyári gumi, téli gumi

A téli jelöléssel rendelkező abroncsok úgynevezett hóabroncsok. Ezt az aktuális jogszabályok nevezték el így. A téli jelölés használatának ugyanis nem feltétele a kötelező és egységes teljesítményvizsgálat, így a "M&S" jelölésű abroncsok teljesítménye nem egyértelműen garantált. A 3PMSF jelölésű abroncsok azonban valódi téli abroncs minősítéssel rendelkeznek. Itt azonban meg kell különböztetni, mert ennek a jelölésnek előfeltétele a teljesítményteszt. Ezzel a teszttel az abroncs megfelelő téli teljesítményét értékelik. Ezért azt javasoljuk, hogy a téli időszakban 3PMSF jelöléssel rendelkező abroncsot használjon.

Mikor szükséges a téli gumikat használni?

A téli gumik használata azon napokon szükséges, amikor a napi középhőmérséklet tartósan +7 Celsius alatt van. Ez az időszak általában október közepétől április végéig tart, ha a magyarországi középátlagot vesszük.

Mikor kell mindenképpen nyári gumit használni?

A nyári gumi használata akkor szükséges, amikor a legmegfelelőbb biztonsági teljesítményt nyújtja. Ez akkor jön el amikor a napi középhőmérséklet pluz 7°C felett van. Ebben az évszakban a gumikeverékek és a mintázat száraz és nedves útfelületen is melegebb. Ezen körülmények között sokkal jobban teljesítenek a nyári gumik. Ebben az időszakban jellemző rájuk a hosszú élettartam és kopásállóság. Ilyenkor az üzemanyag-hatékonyság és kényelem is magasabb.